Skip to content

 

De laatste nieuwtjes rondom Loeki!

 

loeki_sg_pop pose_01 copy

Over Loeki

Moge duidelijk zijn dat we hier niet met een gewone leeuw te maken hebben. 32 jaar lang was Loeki de Leeuw een echte televisieSTER! Maar eigenlijk begint zijn geschiedenis al ruim twintig jaar daarvóór. Rond 1950 bouwde tekenaar en ontwerper Joop Geesink aan een reclamefilm-imperium. Hij richtte een filmstudio op in Duivendrecht bij Amsterdam, die zou uitgroeien tot de grootste van Europa! Joop Geesink’s Dollywood. Er werkten 150 getalenteerde mannen en vrouwen aan honderden reclamefilms per jaar. Model animation en vooral poppenfilm is de specialiteit van de studio, die daarmee klanten uit de hele wereld wist te betoveren. Vanuit die rijke traditie komt Loeki voort.

Joop Geesink klopte in 1972 bij de STER aan, met het idee om de reclames van elkaar te scheiden (dat moest toen) met korte grappige filmpjes. Met een leeuwtje in de hoofdrol, gebaseerd op de Nederlandse leeuw. En de naam Loeki, want dat klonk zo lekker internationaal. (van het Engelse Look) En natuurlijk zouden de filmpjes in de poppenfilm-techniek gemaakt moeten worden. Slechts 4 seconden mochten ze duren en daarin moest het hele verhaaltje verteld worden. De STER liet wat eerste testfilmpjes maken en toonde ze aan het publiek. Het publiek zei ‘LEUK!’ En zo begon Loeki aan zijn lange televisie-loopbaan.

In het hoofdstuk Loeki’s Carrière kan je zien wat hij allemaal heeft meegemaakt in die jaren…

The Making of Loeki

Dit schattige leeuwtje LIJKT een lief zacht pluchebeestje….maar het is een mechanisch wondertje der techniek. Een echte Bionic Lion! Loeki is een pop en slechts 25 centimeter groot. Zijn skelet bestaat uit een houten basisvorm, met beweegbare metalen armen, handen en (sinds kort) benen, vol bouten en moertjes. Over de techniek heen zit zacht vilt. Zijn haren zijn afkomstig van een pruik, gekocht op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Zijn elegante haarmodel is met een mini-krulset gevormd. Deze nieuwste Loeki-versie, waarbij het leeuwtje voor het eerst echt op zijn benen staat is gemaakt door de poppenmakers van studio Pedri Animation, in ’s Graveland.

De productie:
Als de ideeën van Joop Geesink, vanaf 1984 Louise Geesink, waren goedgekeurd door de Ster ging het productieteam aan de slag. Dit vond plaats in de studio’s van Geesink Filmproductie, later Toonder Studio’s, in een kasteel in Nederhorst den Berg. Er werden jaarlijks 300 filmpjes gemaakt, plus verschillende reclameblok-leaders en afsluitingen. Het hele jaar door werd door een team van ongeveer 11 mensen met veel vakmanschap en plezier aan de productie gewerkt. De regisseur bereidde de animaties voor en maakte de werktekeningen van de decors en rekwisieten. Deze werden vervolgens in de werkplaats gemaakt van hout, metaal en kunststoffen. Tegelijkertijd werden de vele kostuumpjes en stoffen rekwisieten vervaardigd. Alles in maat ‘priegel’. In dit leukste kamertje van de studio’s hingen de vele mini-kostuumpjes aan een rek en lagen de schoenendozen vol mini-schoenen, mutsen en sjaals. De rekwisieten lagen opgestapeld tot aan het plafond. In de grote studio worden de verschillende sets opgebouwd. Een indrukwekkende hoeveelheid lampen worden rond de kleine decors opgesteld. De camera staat klaar. Dan arriveert de ster van de show: Loeki… Hij wordt met een stalen pin op zijn plaats gezet. De animatie kan beginnen! Over geduld gesproken… De animator maakt in 100 beelden het 4 seconden-filmpje. Voor ieder beeldje worden de pop, de ‘supporting actors’ en eventuele rekwisieten een piepklein stukje verschoven. Als het filmpje is opgenomen worden de geluidseffecten en muziek toegevoegd. Soms, zoals bij de intro-Stertune, werd de muziek eerst opgenomen, zodat de animatie precies daarop kon aansluiten. In de montagekamer worden de filmpjes gemonteerd en eventueel van digitale effecten voorzien. Asjemenou…. Héél veel werk om een Loeki-filmpje van 4 seconden te maken. En tóch, ondanks dat, heeft de leeuw geen Ster-allures gekregen! Gelukkig maar…

In Museum Beeld en Geluid in Hilversum is een permanente tentoonstelling over de productie van de Loeki-filmpjes. In de vitrines staan fraaie decorstukken en rekwisieten.

Loeki\’s Carrière 

1972

Loeki is bedacht en ontworpen door poppenfilmproducent Joop Geesink. Sterdirecteur Chris Smeekes laat testfilmpjes maken en omarmt Loeki na een overtuigende goedkeuring van het publiek. In januari maakt Loeki zijn debuut voor, achter en in de Sterblokken op Nederland 1 en 2, later ook Nederland 3. 50 á 60 keer per dag is Loeki op tv en daarom wordt het stuntelige leeuwtje een echte Bekende Nederlander….. Asjemenou!

1972 – 2004

Meer dan 7000 filmpjes van 4 seconden worden geproduceerd door Geesink Filmproductie, later Toonder Studio’s, in Nederhorst den Berg. Zie het hoofdstuk Over Loeki. Door de jaren heen zijn adverteerders, politici, journalisten en opeenvolgende Sterdirecties meestal voor, soms tegen het leeuwtje, maar het overgrote deel van het publiek is aan hem verknocht en houdt hem fier in het zadel.

1976 – 1986

Loeki is ook 10 jaar lang de mascotte van de reclames op de Franse publieke omroep TF1. De Fransen kennen hem als Le Petit Lion. Daarom spreekt Loeki ook een beetje Frans: ‘Voila’ en ‘Allez’. Knap toch, voor een klein leeuwtje van hout en vilt. Gedurende de jaren worden de filmpjes verkocht aan diverse landen, o.a. Oostenrijk, Portugal, Griekenland, Italië, Japan, Groot Brittanië en lokaal in de Verenigde Staten.

1984

Na het overlijden van Joop Geesink zet dochter Louise Geesink het werk voort. Louise had een eigen grafisch ontwerpstudio en bedacht in de jaren daarvoor al een deel van de ideeën. Ze zoekt en vindt een goede illustrator, Wil Raymakers. Samen maken ze de strip van Loeki voor het kinderblad Okki. De studio werkt veel voor Loeki en ontwerpt en ontwikkelt daarnaast vele andere beesten, voor klanten in binnen- en buitenland. Zie hoofdstuk Geesink Studio.

1990

Loeki-san wordt eervol mascotte van het Nederlandse themapark Huis ten Bosch, vlakbij Nagasaki in Japan. Loeki verschijnt op uithangborden en drukwerk. Hij loopt levensgroot met zijn vrienden rond en wordt geknuffeld door menig Japanner. Hij zingt en danst in kindervoorstellingen en in de winkels liggen zijn souvenirs. Zelfs belandt hij in de armen van een hele beroemde tourist, Michael Jackson!… Asjemenou!

1995

De Ster looft een publieksprijs uit voor de beste reclame van het jaar. De Gouden Loeki. Een waardig eerbetoon aan Loeki’s jarenlange staat van dienst voor de Ster. In 2015 is de Gouden Loeki Aller Tijden uitgereikt aan de reclamefilm ‘Olifant’ van Rolo, gemaakt door reclamebureau Ammirati Puris Lintas. Van harte!

2005 tot 2012

Als Loeki uiteindelijk zijn Ster-carrière moet beëindigen, wordt hij gebeld door Olaf Vugts, de directeur van de Efteling. Hij wordt tijdelijk eregast in de attractie Carnaval Festival (ook ontworpen door Joop Geesink). De prachtige poppen worden gemaakt in de werkplaats van de Efteling. Loeki voelt zich meteen thuis tussen alle dansende poppen van het Carnaval Festival. In zijn lunchpauze loopt hij het park in en maakt een praatje met Pardoes…

2006

Loeki krijgt een prachtige permanente plek in het museum Beeld en Geluid, in Hilversum. Het zijn een deel van de (helaas) weinig overgebleven decors en rekwisieten van de productie. Gaat dat zien!

2006 – 2010

Loeki voert een jaar lang campagne voor Edah Supermarkten. Hij krijgt een CGI-versie en treedt op in de reclamefilmpjes. Honderdduizenden pluchepoppen gaan via spaaracties de Edah-winkels uit. Later doet hij hetzelfde voor C-1000, in het kader van de EK Voetbalkampioenschappen. Loeki blijkt een goede ambassadeur van het oranje gevoel! Ook voor Samsung mag hij in 2010 optreden!

2016

Loeki is weer terug in de schijnwerpers met een eigen GLOSSY.  Die heet LOEKI! Uiteraard. Asjemenou…

Loeki maakt zijn rentree met een nieuwe clip. Die is zomaar gemaakt. Voor het plezier om Loeki weer bezig te zien. En ter inspiratie voor verder werk.

2019

Eenmalig prime time optreden van DJ Loeki in Sterblok: Grote media-aandacht.

2021

Het is zover, vanaf maandag 10 mei 2021 komt Loeki weer terug in de STER-blokken!

persbericht Loeki is terug

2022

In 2022 viert Loeki zijn 50 jarig jubileum! Intussen zijn de nieuwe filmpjes dagelijks op de buis. Loeki is here to stay!

2022

Ter ere van Loeki\’s verjaardag brengt de Koninklijke Munt een gouden (en zilveren en nikkelen) munt uit. Loeki is waanzinnig trots!

2023

Loeki blijft de topper van de Ster! Hij wordt overladen met positieve reacties, maar hij blijft er natuurlijk bescheiden onder. Zo kennen we hem…

Ook siert hij menig Social Media bericht met een vrolijk gifje.