Skip to content
Menu

 

Het maken van een Loeki-filmpje

Hij lijkt een zacht eitje, onze Loeki, maar hoewel zijn velletje van vilt en zijn pruikje van haar is, is hij van binnen gevuld met een knap staaltje metalen techniek. Hij moet immers voor de camera beeld voor beeld, pose na pose strak blijven staan. Veert het armpje iets terug, dan kan het filmpje opnieuw worden gemaakt. Want dat kleine bibbertje ziet de televisiekijker misschien niet, maar wel de perfectionistische animator.

Het begint allemaal bij een leuk idee. De jaarlijks vele tientallen ideeën worden bedacht en uitgetekend door Louise Geesink. Ze worden gepresenteerd aan de Ster en nadat zij hun keuze hebben gemaakt en goedgekeurd kan de productie beginnen! Voilá!

De pop Loeki is 25 centimeter lang. Een kleintje dus, maar zijn daden benne groot. En die van zijn vakkundige makers. Zijn mini-shirts en diverse kostuums worden genaaid, zijn truien gebreid. Zijn skis, fiets, padelracket, surfplank worden gezaagd, aan elkaar gelast of in kunststof gegoten. Loeki’s avonturen duren slechts 4 tellen, 4 seconden, opgedeeld in 100 beelden. De pop wordt in de stop-motion animatietechniek tot leven gebracht. Tegen een blue screen, op een set in een studio. Onder de lampen, voor de camera zet de animator Loeki beeld voor beeld in een nieuwe pose. Geconcentreerd en geduldig…

Als de pop-animatie klaar is, stopt hierbij het ambachtelijke handwerk. Dan vertrekt Loeki naar de computer van de 3D compositor/vormgever, die de leeuw uit het blauw haalt en een omgeving om hem heen creëert, waar het script om vraagt: een straatje in New York, een berglandschap, een futuristisch restaurant, alles is mogelijk. Hij voegt de juiste belichting toe, eventuele special effects en extra 3D-animatie.

Ziezo, het beeld is top en af. Maar er ontbreekt nog iets heel belangrijks. Geluid! Op naar het laatste station: in de geluidstudio worden Loeki’s acties voorzien van geluid: Pats! Kloink! Zzzinggg!

Hier en daar speciaal voor hem gecomponeerde muziek èn zijn bekende mompeltjes. De Asjemenou’s zijn nog steeds de stem van zijn oorspronkelijke bedenker Joop Geesink.

En dan is het Loeki-filmpje klaar! Op naar de reclameblokken van Nederland 1, 2 en 3.  Vele dagen werk, met een team van 10 á 12 mannen en vrouwen. En tóch, ondanks dat, heeft de leeuw geen Ster-allures gekregen! Gelukkig maar…

De makers achter de Loeki-filmpjes:

Ideeën en regie: Louise Geesink
Poppenmaker en props: Paul Mathot, Pedri Animation
Productie in de studio: Xandra Vellinga en Dennis Keyner
Pop-aankleding en kostuums: Anneloes van Holten
Animators: Raymon Wittenberg en Patrick Raats
3D Compositing en vormgeving: Gatze Zonneveld
Foley en geluid: Jeroen Nadorp
Muzikale composities: Alex Debicki

Productie: Louise Geesink, Geesink Studio
In opdracht van Stichting Ether Reclame.