Skip to content
Menu

 

The Making of Loeki

Dit schattige leeuwtje LIJKT een lief zacht pluchebeestje….maar het is een mechanisch wondertje der techniek. Een echte Bionic Lion! Loeki is een pop en slechts 25 centimeter groot. Zijn skelet bestaat uit een houten basisvorm, met beweegbare metalen armen, handen en (sinds kort) benen, vol bouten en moertjes. Over de techniek heen zit zacht vilt. Zijn haren zijn afkomstig van een pruik, gekocht op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Zijn elegante haarmodel is met een mini-krulset gevormd. Deze nieuwste Loeki-versie, waarbij het leeuwtje voor het eerst echt op zijn benen staat is gemaakt door de poppenmakers van studio Pedri Animation, in ’s Graveland.

De productie:
Als de ideeën van Joop Geesink, vanaf 1984 Louise Geesink, waren goedgekeurd door de Ster ging het productieteam aan de slag. Dit vond plaats in de studio’s van Geesink Filmproductie, later Toonder Studio’s, in een kasteel in Nederhorst den Berg. Er werden jaarlijks 300 filmpjes gemaakt, plus verschillende reclameblok-leaders en afsluitingen. Het hele jaar door werd door een team van ongeveer 11 mensen met veel vakmanschap en plezier aan de productie gewerkt. De regisseur bereidde de animaties voor en maakte de werktekeningen van de decors en rekwisieten. Deze werden vervolgens in de werkplaats gemaakt van hout, metaal en kunststoffen. Tegelijkertijd werden de vele kostuumpjes en stoffen rekwisieten vervaardigd. Alles in maat ‘priegel’. In dit leukste kamertje van de studio’s hingen de vele mini-kostuumpjes aan een rek en lagen de schoenendozen vol mini-schoenen, mutsen en sjaals. De rekwisieten lagen opgestapeld tot aan het plafond. In de grote studio worden de verschillende sets opgebouwd. Een indrukwekkende hoeveelheid lampen worden rond de kleine decors opgesteld. De camera staat klaar. Dan arriveert de ster van de show: Loeki… Hij wordt met een stalen pin op zijn plaats gezet. De animatie kan beginnen! Over geduld gesproken… De animator maakt in 100 beelden het 4 seconden-filmpje. Voor ieder beeldje worden de pop, de ‘supporting actors’ en eventuele rekwisieten een piepklein stukje verschoven. Als het filmpje is opgenomen worden de geluidseffecten en muziek toegevoegd. Soms, zoals bij de intro-Stertune, werd de muziek eerst opgenomen, zodat de animatie precies daarop kon aansluiten. In de montagekamer worden de filmpjes gemonteerd en eventueel van digitale effecten voorzien. Asjemenou…. Héél veel werk om een Loeki-filmpje van 4 seconden te maken. En tóch, ondanks dat, heeft de leeuw geen Ster-allures gekregen! Gelukkig maar…

In Museum Beeld en Geluid in Hilversum is een permanente tentoonstelling over de productie van de Loeki-filmpjes. In de vitrines staan fraaie decorstukken en rekwisieten.